Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

                                         Timo Nurmi            Petkeltie 5 B

20540 Turku

p. 044-2195858

                                      timoexpert@timokalle.fi

Hyötytietoa asumisesta ja rakentamisesta kiinnostuneille

ASUNTOTIETO.com

 

Taloyhtiö.net

Taloyhtiö.net tarjoaa tietoa taloyhtiön hallitukselle, asukkaille, sekä isännöitsijälle.

 

 


Huoneistoremontit
Kaikkiin huoneistossa tehtäviin remontteihin tulee hakea taloyhtiön lupa lukuunottamatta sellaisia maalaus- ja tapetointiremontteja, joissa ei rikota vanhaa, asbestia sisältävää seinäpintaa. Töitä ei saa aloittaa, ennen kuin taloyhtiö on myöntänyt luvan remonttiin. Tämä koskee sekä osakkaan että vuokralaisen tekemää tai teettämää remonttia. Taloyhtiö voi määrätä remontin teettämiselle tiettyjä ehtoja ja yhtiöllä on myös oikeus kieltää remontin tekeminen, mikäli siitä on haittaa yhtiön muille osakkaille / yhtiön rakenteille / yhtiössä työskenteleville henkilöille. Tällainen haitta voisi olla esimerkiksi asbestipitoisen pölyn kulkeutuminen porraskäytävään, muihin huoneistoihin tai ilmanvaihtohormistoon, tai pölyn jääminen remontin kohteena olevaan asuntoon. Kaikki sellaiset remontit on ilmoitettava, jotka voivat vaikuttaa yhtiön kunnossapitovastuulla oleviin osiin, kuten kantaviin seinärakenteisiin, hormistoihin, sähköjohdotuksiin, lämmitys-, vesijohto- tai viemärijärjestelmiin, vedeneristeisiin, vesikalusteisiin, ilmanvaihtoon tai akustiikkaan, tai joissa on vaara asbestipitoisen pölyn muodostumisesta. Esimerkiksi keittiön allaskaappien vaihtamisesta on ilmoitettava, jos sen yhteydessä siirretään putkia tai irroitetaan ja laitetaan paikalleen olemassa oleva hana. Muovimaton vaihtaminen parkettiin on ilmoitettava, jotta taloyhtiö voi varmistaa, että äänieristys tulee kuntoon eivätkä askeläänet kuulu alakertaan. Mikäli allaskaappien purkamisen tai uusien kiinnittämisen yhteydessä joudutaan rikkomaan rakenteita (esim.reikien poraaminen), on varmistettava, että asbestia sisältävää pölyä ei pääse leviämään huoneistoon tai sen ulkopuolelle. Jos muutostyö vaikuttaa naapureihin, taloyhtiö ilmoittaa muutoksesta heille. Tämän jälkeen naapurit voivat harkita, onko heillä mahdollisuus puuttua remonttiin. Remontin tekijän asiana on itsekin ilmoittaa naapureille suunnittelemastaan remontista ja työn aiheuttamista haitoista.
Remontti-ilmoitukset tulee tehdä kirjallisesti. Taloyhtiö voi vaatia remontin teettäjää toimittamaan taloyhtiölle tietyt dokumentin, esim. vedeneristys-, sähkö- tai asbestitöitä koskien. Tehdyt remontit ja pyydettyjen dokumenttien toimittaminen tai toimittamatta jättäminen kirjataan isännöitsijäntodistukseen.

 

Nämä on aina ilmoitettava

 • parketin asennus muovimaton tilalle
 • wc:n, kylpyhuoneen, saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
 • keittiön allaskaappien vaihtaminen
 • astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen asentaminen keittiöön
 • hanan tai wc-istuimen vaihto
 • hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
 • kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
 • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja
 • parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
 • muutokset kantaviin väliseiniin
 • muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
 • kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja
 • huoneiston lattia-, seinä- tai kattomateriaalin vaihtaminen, esimerkiksi seinien levytys (saattaa vaikuttaa äänieristykseen)
 • liesituuletin (jos kuuluu ilmanvaihtojärjestelmään

 

Näistä ei tarvitse ilmoittaa (jos olet epävarma, tarkista isännöitsijältä tai hallitukselta)
T
apetointi ja maalaus, mikäli työn yhteydessä ei rikota seinäpintoja
taulujen kiinnittäminen pölyä tuottamattomalla tavalla tai poraamalla alle 10 reikää
pyykinpesukoneen asentaminen nk. kosteaan tilaan, kun pesukoneliitäntä on olemassa.

kiinteiden kalusteiden, kuten eteiskaapistojen tai vaatekaapistojen rakentaminen tai poistaminen                                                                                                                                                      muiden kuin viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: jää-, pakastin- tai viileäkaappi, mikroaaltouuni, liesituuletin (esimerkiksi aktiivihiilellä toimiva, joka ei kuulu ilmanvaihtojärjestelmään)
väliovien poistaminen (mikäli ovien karmit voidaan poistaa asbestia sisältäviä rakenteita rikkomatta)
vanhan parkettilattian vaihtaminen uuteen samantyyppiseen parkettilattiaan.

 

Asbesti (laki voimaan 1.1.2016)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Osakas aikoo tehdä tai teettää huoneistoremontin, hänen tulee teettää tietyissä tapauksissa asbestikartoitus (siihen oikeutetun urakoitsijan kautta) purettaviin materiaaleihin. Uuden lain mukaan ennen vuotta 1994 rakennettujen rakennusten purettavien materiaalien asbesti pitää kartoittaa ennen purkutyötä. Lähtökohta on, että osakas maksaa kartoituksen, ellei muuta sovita. Asbestitöitä ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos huoneistossa tehdään vähäisiä töitä, kuten reikien poraamista seiniin tai kattoon. Taloyhtiön rakenteissa (seinä-, lattia- ja kattotasoitteet, laattaliimat ym.) on hyvin todennäköisesti asbestia, joka keuhkoihin hengitettynä aiheuttaa suurelle osalle altistuneista vakavia terveyshaittoja. Mikäli osakas tai asukas aiheuttaa taloyhtiölle vahinkoa, on hänen korvattava aiheuttamansa vahinko esim. kustantamalla asbestisiivous saastuttamallaan alueella

 

Vastikkeet ja vuokrat


Jokaisella taloyhtiöllä on päätetty vastikkeille / vuokrille maksupäivä. Tätä ei yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti voida yksittäisen asukkaan tai osakkaan toiveesta muuttaa. Jokaisen tulee huolehtia, että maksut tulee hoidettua ajallaan taloyhtiön määrääminä päivinä.

 

 

Muutostyöilmoitus

Alla olevasta linkistä pääset täyttämään muutostyöilmotuksen. 
TÄSTÄ>>

 

 


                   Isännöintitodistus 

Alla olevasta linkistä voit tilata

isännöintitodistusksen.

TÄSTÄ>>>